פסקי דין בולטים

  • ס"ק (אזורי ב"ש) 57052-09-22 הסתדרות העובדים הכללית החדשה, האגידו הארצי לקציני הים – חברת תעבורה ימית אשדוד בע"מ, 7.6.2023
    בית הדין לעבודה הוציא צו מניעה זמני המונע את הליך הבירור המשמעתי של חבר ועד המועסק בנמל אשדוד כחובל גוררת, עד למתן הכרעה בסכסוך הקיבוצי. זאת, מאחר שבין הצדדים קיימות לכאורה מחלוקות עקרוניות בעניין האופן בו יש לבצע את הבירור המשמעתי הדורשות ליבון עוד בטרם קיומו של הבירור המשמעתי של העובד הנדון בפרט, ובטרם קיום הליכים משמעתיים אחרים, ככלל וכחלק מיחסי העבודה הקיבוציים, ונוכח שיקולי מאזן הנוחות. בקשת רשות ערעור שהוגשה לבית הדין הארצי בעניין החלטה זו, נדחתה (בר"ע (ארצי) 32502-06-23).

  • בג"ץ 8041/22 האיגוד הארצי לקציני הים נ' שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, 7.8.2024
    בית המשפט העליון נתן צו על תנאי המורה למשיבים להתייצב וליתן טעם מדוע לא יקבע בית המשפט כי לאור תקנה 13 לתקנות ספנות חופית (היתר לכלי שיט זר) (בקשה להיתר), התשע"ג-2012, על מנהל רשות הספנות והנמלים לדרוש כי, ככל האפשר, ישרתו בכלי שיט זר, שניתן לגביו היתר ומבצע פעילות ספנות חופית, בנוסף לשני אנשי הצוות הישראלים ששפתם עברית בהתאם לאמור בתקנה, גם אנשי צוות ישראלים נוספים, וכי נוהל רשות הספנות והנמלים – בקשת היתר לספנות חופית (היתר לכלי שיט זר) – טעון תיקון באופן שיתאם את האמור. הצו האמור מהווה רוח גבית לדרישת העותר לשמירה וטיפוח ספנות חופית ישראלית.

  • בג"ץ 2996/17 ארגון העיתונאים בישראל ואח' נ' ראש הממשלה ואח', 23.1.2019
    בית המשפט העליון הורה על ביטול עתירות בעניין כוונת הכנסת והממשלה לפצל את תאגיד השידור הציבורי לשניים, עם שהוא מציין את חשיבות השמירה על חופש העיתונות ומניעת התערבות פוליטית בפעילותו של התאגיד.

 

  • בג"ץ 2109/20 שחר בן מאיר ואח' נ' ראש הממשלה ואח', 26.4.2021
    בית המשפט העליון קבע כי מעכבי שכ"כ אחרי עיתונאים לא יבוצעו בתצורה הרגילה, אלא במתווה מיוחד, הלוקח בחשבון את חשיבותו הקריטית של חופש העיתונות ואת החשיבות לשמור על חסיונות מקורות של עיתונאים.


  • בג"ץ 6118/17, 6192/17, 6196/17 האגודה לזכויות האזרח ואח' נ' משטרת ישראל ואח', 1.11.2018
    בעקבות עתירה לבג"ץ שהוגשה על ידי ארגון העיתונאים בישראל וגורמים נוספים, שעניינן היה הגבלת הסיקור העיתונאי על המתרחש בעיר העתיקה בירושלים ובסביבותיה, גובש נוהל חדש של המשטרה שמטרתו הסדרת התנהלות המשטרה ושמירה על חופש העיתונות.

  • בג"ץ 3315/20 ארגון העיתונאים בישראל ואח' נ' יו"ר מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ואח', 24.5.2020
    בעקבות עתירה שהוגשה על ידי ארגון העיתונאים בישראל וגורמים נוספים, נקבע בפסק דין קצר אך החלטי כי סיקור אירועים חדשותיים הנוגעים להליך המשפטי בעניינו של ראש הממשלה לשעבר ימשיך להיעשות על ידי חברת חדשות 10. כל זאת, תוך מניעת "סנקציה" שהושתה על עובדי חברת החדשות בגין עיצומים שנקטו, כאילו ימנע מהם לשדר סיקור מההליך המשפטי האמור. 


  • בג"ץ 1614/17 דורון משיח ואח' נ' האגף להכשרה מקצועית ופיתוח כוח אדם – משרד הכלכלה והתעשייה ואח', 30.4.2017
    בעקבות עתירה שהוגשה על ידי קבוצת מתורגמנים לשפת סימנים כנגד החלטת המשיבים לאלץ מתורגמנים ותיקים ומנוסים בשפת סימנים, שעברו הכשרה במוסדות שונים, לקבל הכשרה נוספת על ידי האגף להכשרה מקצועית ופיתוח אדם של משרד הכלכלה והתעשייה, כך שרק מי שקיבל הכשרה כאמור ותעודה רשמית בסופה, יוכל להמשיך ולעסוק במקצוע התרגום. בעקבות העתירה, בוטלה ההחלטה והמשיבים הודיעו כי הנושא נבחן שוב.


  • בג"ץ 4683/15 האיגוד הארצי לקציני הים – הסתדרות העובדים הכללית החדשה נ' שר התחבורה והבטיחות בדרכים ואח', 13.3.2016
    בעקבות עתירה שהוגשה על ידי האיגוד הארצי לקציני הים, תוקנו תקנות שעניינן היה הבטחת העסקתם של אנשי צוות ישראליים באניות ובכלי שיט הפוקדים את נמלי ישראל או מבצעים פעילות של ספנות חופית.

 

  • עס"ק (ארצי) 59352-10-13 ידיעות אינטרנט בע"מ, שותפות רשומה – הסתדרות העובדים הכללית החדשה, ארגון העיתונאים בישראל, 21.8.2014
    בית הדין הארצי לעבודה קבע, כי העיתונאים בידיעות אינטרנט ("ווינט") הם יחידת מיקוח נפרדת וקבועה במעסיקה וזאת נוכח המאפיינים הייחודיים של מקצוע העיתונות ("האינטרס המיוחד") ונוכח חופש העיתונות ו"החומה הסינית" בין מקצוע זה לבין מקצועות אחרים המשמשים בתפקיד בכלי התקשורת. עוד נקבע כי לא נפל פגם בהודעת הייציגות רק משום שלא צורפו אליה טפסי ההצטרפות או רשימת העובדים המצטרפים וכי יתכנו נסיבות בהן ניתן יהיה להסתפק בהודעת הייציגות. צוין, כי לא כל פגם שטופס ההצטרפות לוקה בו מצדיק פסילת הטופס.


  • סב"א (ארצי) 22825-08-13 ארגון העיתונאים בישראל ואח' – אגודת העיתונאים בת"א וידיעות אחרונות בע"מ, 12.3.2014
    בית הדין הארצי קבע כי ארגון העיתונאים בישראל הוא הארגון היציג של העיתונאים בידיעות אחרונות (ולא הארגון האחר שטען למעמד זה). עוד קבע בית הדין הארצי כי החברה, ידיעות אחרונות בע"מ, מחויבת על פי דין לקיים משא ומתן עם ארגון העיתונאים וכי החברה פעלה במהלך ההליך המשפטי באופן אסור – כאשר נקטה צד במחלוקת לעניין היציגות.

 

  • בר"ע (ארצי) 53807-06-12 חברת נמל אשדוד בע"מ – איגוד קציני הים, הסתדרות העובדים הכללית החדשה, 25.11.2012
    בית הדין הארצי קבע, כדעת המשיבים, כי לא נפלה טעות בהחלטת בית הדין האזורי לעבודה שהדיון יועבר לפסים של סכסוך היחיד וכי החלטה זו היתה בגדר סמכותו של בית הדין לעבודה ובהתאם למגמה המקובלת – שלא למחוק הליכים אלא לבררם לגופם.

 

  • עס"ק (ארצי) 58934-01-17 ארגון העובדים מען – יהודה רשתות פלדה בע"מ, 19.4.2017
    בית הדין הארצי קבע, יש להכיר בארגון העובדים מען כארגון העובדים היציג בחברה (תוך דחיית טענות החברה כי יחידת המיקוח הרלוונטית צריכה להיבחן ביחס לכלל הקונצרן). עוד קבע בית הדין הארצי כי היציגות תוכר ממועד הגשת ההליך המשפטי לבית הדין לעבודה וכי על בית הדין האזורי לעבודה לדון שוב בשאלת הפיצוי על הפגיעה בהתארגנות שכן על פני הדברים הפגיעה היתה בהיבטים רבים יותר מאשר אלה עליהם הוענק פיצוי.


  • ס"ק 58771-06-19 חברת נמל אשדוד – הסתדרות העובדים הכללית החדשה וועד עובדי התצפית בנמל אשדוד, 27.6.2019
    פסק דין חלקי של בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, בו נקבע כי עובדי תצפית הים הם יורדי ים כמשמעות הדיבור בסעיף 30(א(3) לחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, ומכאן כי חוק שעות עבודה ומנוחה אינו חל עליהם – מה שפתח את האפשרות ליצור שם הסכם קיבוצי עם משמרות עבודה של 24/7 כמו בשאר מחלקת ים בנמל אשדוד.


  • בר"ע (ארצי – במותב חמישה) 50556-09-11 הסתדרות העובדים הכללית החדשה וועד העובדים בחברת רכבת ישראל – חברת רכבת ישראל בע"מ ומדינת ישראל, 28.9.2011
    בית הדין הארצי לעבודה קבע כי אין לסווג את השביתה שבה נקטו עובדי חברת רכבת ישראל כשביתה פוליטית אסורה, אלא כשביתה כלכלית או מעין פוליטית ולפיכך מותרת, וזאת בהיות השביתה נוגעת לשינוי מבני בחברה ממשלתית הנוגע להעברת חלק מהפונקציות שבוצעו עד לאותה עת בידי עובדי החברה – לחברה חיצונית.
     
  • ע"ע (ארצי) 19081-07-13 מדינת ישראל - הממונה על השכר - הסתדרות העובדים הכללית החדשה- האיגוד הארצי לקציני הים, 10.6.2014
    בית הדין הארצי לעבודה דחה ערעור על פסק דין של בית הדין האזורי בו בוטל פסק בוררות של המוסד לבוררות מוסכמת בשירות הציבורי, מחמת חריגה מסמכות המוסד לבוררות מוסכמת. בכך הובאה לידי סיום מחלוקת ממושכת והתאפשר יציאה לדרך עם הסכם קיבוצי שלפיו הנתבים בנמל אשדוד מקבלים תגמול כספי גם על שעות בהן אינם נמצאים בפועל בנמל.


  • בר"ע (ארצי – במותב חמישה) 71620-10-18 האיגוד הארצי לקציני ים- ההסתדרות הכללית החדשה - מוריס מור, 26.11.2018
    בית הדין הארצי לעבודה קבע כי יש לבטל פסק דין של בית הדין האזורי לעבודה שסילק את ההליך על הסף. נקבע כי על בית הדין האזורי לעבודה לדון במחלוקת לגופה, וכי אין להקדים את השימוע למחלוקות האחרות בין הצדדים, בין היתר נוכח ההסכמים הקיבוציים בין הצדדים. נקבע, כי בטרם יערך הליך השימוע למר מוריס מור (שהיה אותה עת רב חובל הנמל), ראוי כי יתבררו המחלוקות לגופן ואין הצדקה לסלק את ההליך על הסף.


  • סע"ש 40325-02-16 איתן פרנקפורטר – מדינת ישראל, נציבות שירות המדינה, 26.11.2017
    תביעתו של מר פרנקפורטר להשבת הזכייה שלו במכרז התקבלה, כך שהוא הוכר על ידי בית הדין לעבודה כמי שזכה במכרז שמספרו 32074/14, למשרת מנהל תחום (גובה ראשי) בפקיד השומה נתניה. אישור הזכייה נעשה מטעמים שונים, ובין היותר נוכח התנהלות המדינה, שלא מצאה להודיע לתובע בזמן על ביטול זכייתו ונוכח העובדה שהמחלוקת בעניין כשרותו הועלתה בדיעבד ובשיהוי ניכר.


  • סע"ש 8762-03-17 תמי רוטמן – הסתדרות המורים בישראל, 28.5.2017
    בית הדין לעבודה נתן צו מניעה זמני נגד הפסקת כהונתה של גב' רוטמן כיו"ר סניף נתניה של הסתדרות המורים בישראל. במסגרת ההחלטה, סקר בית הדין לעבודה את מעמדה של גב' רוטמן, הן כנבחרת ציבור והן כעובדת של הסתדרות המורים, וקבע כי בהתייחס לכובע של התובעת כעובדת חלים על הסתדרות המורים כל הדינים המחייבים ולרבות חובת השימוע.


  • סע"ש (באר שבע) 29328-07-12 יצחק בלומנטל - חברת נמל אשדוד בע"מ, 9.4.2013
    ההחלטה על ביטול משרת התובע בנתבעת וסיום עבודתו התקבלה שלא כדין. נוכח הצטברות הפגמים שנפלו בהתנהלות הנתבעת ואורגניה כלפי התובע, שהובילו לסיום עבודה מיותר ובלתי מוצדק ובשל נסיבות העניין, התובע ישוב לתפקידו בנתבעת, וישולם לו שכר מלא מאז סיום עבודתו ועד השבתו לעבודה. פסק הדין סלל את הדרך להשבתו של איציק בלומנטל לעבודה, שנעשתה לאחר מכן בפשרה והביאה לאחר מכן (בעקיפין) גם למינויו למנכ"ל נמל אשדוד.